ЧЕСТИ ВЪПРОСИ

Какво е: "BTU"?

  BTU е съкращение от British thermal unit. Представлява, единица за измерване на количество топлина.

1 BTU представлява количеството топлина, необходимо, за да се повиши температурата на един паунд (0.45 kg) вода с един градус Фаренхайт (0.56 градуса Целзии), от 60 на 61 градуса, ако трябва да сме прецизни, при атмосферно налягане 1 атмосфера. 1 BTU е равно на 1054 джаула, което преведено в нормални мерки дава, че 1W/h=3.41214 BTU/h. или 1BTU/h = 1/3 вата/часа (0.29307 W/h). 1 BTU още е равно на 253 калории. Или 1 kW/h=3414BTU/h

  Мярката се използва много често в отоплителната техника за дефиниране на отоплителната възможност на климатиците. Типичните модели климатици, предлагащи се на пазара са с мощност, приблизително кратна на 1000 BTU. Важно е да се знае, че BTU и BTU/h са синонимни мерки и много често се бъркат. Докато първото – BTU – измерва количество топлина, независимо за колко време е изразходена, BUT/h – изразява изразходената енергия за един час. 

По-долу е приложена конверсационна таблица, за най-често използваните стойностти, като е посочено коя мощност климатик за приблизително какъв обем помещение е подходящ.

мощност BTU

мощност W/h

обем помещение m3

5000

1446

32

7000

2052

40

9000

2639

52

10000

2942

60

12000

3519

70

13000

3812

74

14000

4105

80

18000

5278

104

24000

7038

140

30000

8797

160

КЪМ КЛИМАТИЦИТЕ

Какво е "COP" ?

  COP е съкращение идващо от английски език „Coefficient Of Performance“ и в превод на български означава „Коефициент на трансформация”. Този параметър характеризира климатика само в режим на „Отопление” и дава отношението между отдадената топлинна енергия и количеството на консумирана енергия.

  Масовите климатици на българския пазар притежават COP около 3.5 или по-високо. При избора на климатична система трябва да вземем в предвид, че колкото по-високо COP има машината, в последствие консумираната енергия ще бъде много по-малка.

  Това не означава, че климатика произвежда повече, отколкото изразходва. Той следва някои основни закони на термодинамиката, премествайки топлина енергия от място с по-ниска температура към друго с по-висока, използвайки енергията от трансформацията на работния флуид (фреон) и внесената енергия от механичната работа на компресора.

На българския пазар има климатици, които могат да бъдат срещнати под названието “Хиперинвертори”, пример за подобни климатици са: MITSUBISHI ELECTRIC MSZ-FH25VE/MUZ-FH25VE, 9 000 BTU, ЕНЕРГИЕН КЛАС А+++  

TOSHIBA RAS-10PKVPG-E/RAS-10PAVPG-E DAISEIKAI 9, 10 000 BTU, ЕНЕРГИЕН КЛАС А+++.  Тези климатици се характеризират с изключително висока ефективност и високи работни параметри, сред които и COP – „Коефициент на трансформация”. Освен високо COP, при подобен клас климатици можете да забележите и изключително високи стойности на коефициента EER „Energy Efficiency Ratio“. Определението за коефициента EER е аналогично на това на COP (отношението между отдадената топлинна енергия и количеството вложена енергия), но той основно се разглежда при така наречения “летен режим” и определя работата на климатичната система в режим “Охлаждане”.

  През последните години към коефициентите COP/EER бяха добавени два нови SCOP/SEER. Тези два параметъра отново са абревиатури SCOP (Seasonal Coefficient Of Performance) /SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio) и се разглеждат като сезонни коефициенти. Поради тази причина те вземат  под внимание и редица други параметри: различните температури, през четирите сезона; три климатични зони в рамките на ЕС за режим на отопление/охлаждане; режим на частичен товар; консумирана енергия при изключен термостат;  консумация в режим на готовност; нагревател на картера, като по този начин се дава реална оценка за енергийната ефективност при нормална работа на климатичната система.

КЪМ КЛИМАТИЦИТЕ

Какъв климатик да си избера?

  Наясно сме, че почти при всеки клиент на първо място е цената, а инвестицията не е малка. От съществена важност за избора на един климатик, стой въпросът за неговото предназначение, бил той за охлаждане, или за отопление. Ако Ви трябва климатик за охлаждане, изборът няма да е труден, почти всеки климатик ще се справи в летните горещини. Предлагаме богат избор от  бюджетни решения, подходящи за летния сезон.                                                                                                                                           

  Когато търсите климатик за отопление, важно е да обърнете внимание на някои технически показатели като: SCOP; SEER и показателите за енергийна ефективност: от А до А+++. Колкото са по-високи тези показатели, толкова климатика е по-икономичен. Погрешният избор на климатик за отопление, понякога води до прекарани зимни дни на студено, похабени нерви и излишни разходи за електричество, а в не малко случаи излишни разходи за покупката на нов климатик. Разполагаме с богата гама висококачествени климатици от доказани световни производители. Да, първоначалната инвестиция ще е по-трудна, но вложените средства ще върнат в икономия на електричество и дълъг живот на климатика.                                                                                                                 

  Ако се колебаете какъв климатик Ви трябва, винаги може да ни потърсите за консултация, или най-добре да се възползвате от нашата услуга безплатен оглед. С нашият богат опит и практика ще ви помогнем, и ще намерим едино оптималено решение „цена качество“ за Вас!

КЪМ КЛИМАТИЦИТЕ
Колко електроенергия харчи един климатик?

  Първото и най-важно нещо е правилният избор на климатик с достатъчно мощност за даденото помещение. Ако климатикът не е изчислен правилно и той е малък за помещението, нормално е той да харчи повече електроенергия. Причината е в това, че той ще работи постоянно на максимална мощност, за да се опитва да достигне зададената му температура.

  Когато климатикът е съобразен с големината на помещението и той веднъж „темперира“ помещението, климатикът влиза в режим на поддържане на температурата, или така нареченият икономичен режим. В този режим консумацията климатикът може да спадне до 0.400 / 0.500 kW. За това винаги съветваме нашите клиенти, „не изключвайте климатика в студените зимни дни“. Достатъчно е през деня когато не сте си вкъщи да намалите градусите до минималните, а вечерта да ги увеличите до комфортната за Вас температура.

  Изборът на МАРКА и модел климатик са от съществена важност за неговата икономичност. Скъпите и надеждни климатици, естествено са по-икономични и с по-голяма ефективност.

КЪМ КЛИМАТИЦИТЕ
Може ли с един климатик да отопляваме цялото жилище?

Отговорът ни е не, не ви го препоръчваме! В един апартамент има преградни стени, колони, трегери и врати, които ще попречат на равномерното отопление в помещенията. При изчисленията за отоплението на един апартамент от средно 70 кв.м. е нужен много голям климатик, който ще е на двойна цена, а ефективността му няма да е както на два по-малки климатика. Да не говорим за причиненият дискомфорт от мощната въздушна струя.

Какво е мулти-сплит система

Ефективна комбинация за климатизиране на няколко помещения. Мулти-сплит системата се състои от едно външно тяло и няколко вътрешни тела, които могат да бъдат до 5 броя. Гамата от съвместими вътрешни тела е голяма, те биват – стенни, подови, касетъчни, канални. Мощността на вътрешните тела се определя от обема на всяко помещение, а мощността на външното тяло от сумарната мощност на вътрешните тела. Мощностите с които се предлагат външните тела са от 14 000 до 54 000 BTU.

Мулти-сплит системата е добро решение от гледна точка на това, че инсталацията позволява по-дълги тръби, които могат да се положат предварително. В повечето случаи новите сгради имат обособени места за външните тела, а тръбните инсталаций за всички помещения са положени от стройтеля, при което не се позволява монтажа на отделни сплит системи и нарушаване на фасадата на сградата.

 

Какво е ТЕРМОПОМПА?

Термопомпите използват възобновяема енергия от околния въздух, като я пренасят от едно място на друго.
Или срещу малко количество ел. енергия прехвърлят топлината от околната среда към вашия дом /дори и при температура под 0 градуса/ посредством топлообменник, работещ с хладилен агент. Te осигуряват комфортен климат целогодишно с минимални разходи за енергия.  Те са екологично решение, компактни, лесни за инсталация и последващ контрол. Термопомпите са съвместими с различни типове вътрешни отоплителни системи – системи за подово отопление, вентилаторни конвектори и глицеринови радиатори, при които потребителят постига максимален комфорт и лесно съчетание с индивидуалния интериор на помещението.

КЪМ ТЕРМОПОМПИТЕ